Individuele voorlichting

De professional geeft de cliënt algemene informatie over het risico op Diabetes Mellitus type 2, het belang van het kennen van de risico’s en de eigen mogelijkheden om de risico’s waar mogelijk te verkleinen (het belang van een gezonde leefstijl). Ook wijst de professional de cliënt op de symptomen van Diabetes Mellitus type 2 zodat de cliënt hierop alert is. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het inzetten van overige preventieve behandeling bij cliënten met enkel een verhoogd risico op Diabetes Mellitus type 2 effectief is[1]. Zoals beschreven in paragraaf 2.1. komt de cliënt mogelijk wel in aanmerking voor behandeling op basis van  het GGR of Cardiovasculair risico

Voor vrouwen met doorgemaakte zwangerschapsdiabetes geldt echter wel dat leefstijladviezen standaard onderdeel horen te zijn van de follow-up (NDF, 2010a), (NDF, 2007).

De professional kan de cliënt op weg helpen naar een gezonde leefstijl door het geven van individuele leefstijladviezen. Met een gezonde leefstijl gericht op gezonde voeding en voldoende beweging kan Diabetes Mellitus type 2 worden voorkomen of op zijn minst worden uitgesteld. De adviezen van de professional dienen gebaseerd te zijn op de Richtlijnen Goede Voeding (Ge­zond­heids­raad, 2006) en de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (Kemper, Ooijendijk, & Stiggelbout, 2000). Aanvullend kan de professional verwijzen naar adequate informatie en zelfstandige programma’s om een gezonde leefstijl te verkrijgen, waaronder ook stoppen met roken.

Voeg toe aan printlijst